Droogijsstralen

CryoTechnics ontwerpt en bouwt hoogwaardige droogijs straalapparatuur, bestemd voor verkoop en verhuur.

CryoMax Plus!  CryoMax_ecoCryoMidi Plus!

De apparatuur is zeer betrouwbaar, niet storingsgevoelig en uitermate gebruikersvriendelijk. De straalapparaten zijn mobiel en klein en vergen nauwelijks aansluit- en afkoppeltijd. Een aantrekkelijk alternatief voor conventionele reinigingsmethodes.

Wat is droogijsstralen

Droogijsstralen is gebaseerd op een geheel pneumatisch proces met vaste droogijskorrels (ook wel CryoPellets® genaamd) van –78,5 °C. Deze worden in een straalmachine door een persluchtstroom meegenomen naar het straalpistool. Zonder de straalmiddelresten, zoals die ontstaan bij reinigingsmethodes met bijvoorbeeld water of zand. CryoTechnics ontwikkelt en bouwt deze straalmachines ruim 20 jaar in Nederland en heeft vooraanstaande referenties over de hele wereld.

  1. Inslag
    Bij de inslag die wordt verkregen door de snelheid en de massa van CryoPellets wordt kinetische energie omgezet in een beitelende reinigingskracht.
  2. Explosieve sublimatie
    Door de warmteoverdracht van de zeer koude CryoPellets op het relatief warme te reinigen oppervlak sublimeert de vaste koolzuur razendsnel naar de gasfase.
    Daardoor neemt het volume met circa 500 maal toe; deze ware micro explosie van koolzuur slaat het inmiddels loszittende vuil weg, dat door de persluchtstroom wordt afgevoerd.
  3. Thermoshock
    Dankzij de plotselinge, plaatselijke afkoeling ontstaan er door krimpverschillen spanningen in het grensvlak tussen de vervuiling en het dragermateriaal. Hierdoor springt de vervuiling van de oppervlakte.
  4. Glaspunt
    Plastische stoffen verharden door de extreme afkoeling – het glaspunt wordt onderschreden – en  worden daardoor breekbaar. Bij diverse productieprocessen hechten zich reststoffen op onderdelen als rollen of mallen. Denkt u maar aan olie, vet, was, hars, lijm, inkt, kunststof of rubber, kleurstof, bitumen, verf, gom, etcetera. Droogijsstralen verwijdert deze vervuilingen probleemloos. 

Waar moet u op letten bij droogijsstralen:

  • koolzuur verdringt de omgevingslucht; zorg altijd voor voldoende ventilatie, teneinde te hoge kool- zuurconcentraties te vermijden
  • de koude (–78,5 °C) vaste koolzuur kan bij contact met  de huid  bevriezingsverschijnselen veroorzaken; gebruik bij het werken met droogijs dan ook geschikte handschoenen
  • bij droogijsstralen is, afhankelijk van de gebruikte nozzle en straaldruk, sprake van lawaai (tot 115 dBA); gebruik  dus altijd geschikte gehoorbescherming
  • draag tijdens het droogijsstralen beschermende kleding en een gelaatsscherm of veiligheidsbril.
  • de weggestraalde fractie (het stof) is vaak schadelijk; scherm uzelf en de omgeving hiervan af, eventueel met behulp van een cabine